2011-05-25

Barntröja med eget mönster


På stickcafé i måndags påbörjades en ny stickning, en färgglad barntröja i drops karisma. Den blir grafitgrå med inslag av senapsgult, rostrött och ljusgrönt (det matchar visst stickorna från knitpro). Mönstret tänker jag knåpa ihop själv, med inspiration från traditionella norska mönsterbårder. Storleken blir nog lagom till en tvååring. 

Modellen blir en utveckling av ekorrtröjan, helt rundstickad med rullkrage. Nederkanten stickade jag ihop dubbelvikt och direkt därefter börjar mönsterbården. Resten blir grått, upp till oket som ska börja med flikar och innehålla en massa färg. Jag tycker många mönster minskar för sakta på oket, tröjan landar liksom inte på axlarna utan står upp som en strut. Jag tänkte konstruera ett eget minskningsdiagram för oket och försöka passa in fina mönster.

Jag har påbörjat en ärm också. Stickade en i-coord med 4 maskor i 39 varv, graftade ihop och plockade sedan upp 40 maskor. Nu funderar jag på mönster på ärmen... Lika nederkanten, bara ränderna eller bara det röda. Vad tycker du?

2011-05-23

Sjal med garn från ullspinneriet

Pälsullgarn och stugor i skogserimitaget
Jag minns utflykter till Östergötlands ullspinneri i gränslandet mot småland, området med det fantasieggande namnet holaveden. Där är skogen tät och åkrarna steniga, fåren är många och sjöarnas vackra blå fläckar och långa stengärsgårdar delar upp landskapet i små, små bitar. Vilken kontrast mot de vidsträkta östgötaslätterna och milslånga skogarna uppåt närke. Vid ullspinneriet fick man äta medhavd fika brevid fårskulpturerna gjorda av gamla sektionsradiatorer och så köptes det ull till tovning. Väl hemma igen tovades små grå och rosa möss i varmt såpvatten. Tror de finns kvar hemma än, med svans och öron av små läderbitar.

Jag rekomenderar verkligen ett besök, tex. i kristihimmelfärdshelgen då omkultur ordnar ombergsbygdens årliga konstrunda. På ullspinneriet kan man köpa garn och fina filtar. Passa på att gå guidad visning och se en riktig spinning jenny och jaquardvävstolar som mönsterprogrameras med hålkort. Fortsätter man den vackra slingrande vägen genom skogen från ullspinneriet hamnar man i sjögetorp hos urnatur som gör vackra mossatyger och har en hel by med underbara övernattningsstugor i skogseremitaget.

I sommar bjuder ullspinneriet in till sticktävling, en sjal eller halsduk med eget mönster ska stickas i något av deras garn och lämnas in senast 22:a augusti. Bra utmaning för mej, jag är sugen på att designa själv nu, och tre månader bör jag väl hinna på. Hemma finns redan 50g vinrött och 100g turkost pälsullgarn, jag tror det får bli det turkosa!

2011-05-19

Band från golv till tak!

Jag fick med mindre än  en sjättedel av banden på kortet....
Idag har jag varit i stockholm, passade på att ta en tur till Mattsons band på Kungsgatan. Jag använder sällan band, är inte så mycket för pynt sådär, men den här butiken kan ju göra vem som helst fascinerad. Jag kom därifrån med vita och svarta sidenband samt en meter svart specialband till ett plommonstop som inte inhandlats ännu.

Jag hamnade också i svenskt tenns provisoriska butik i biografen astoria. Var nära att handla elefanttyg, men det är ju inte direkt gratis... Josefs Franks tapet Eldblomma ska jag dock ha i ett hörn i min nya hall. Jag planerar inredning inför flytten för fullt, vill ni se?

2011-05-18

Garn direkt från fåret?



En minut gammal killing och garn från getterna
I måndags var vi med stickcaféetOstbiten i Granhammar. Där åt vi deras egen ost av flera sorter och till efterätt blev det lokalproducerad glass. Vi gick och klappade fåren, och Camilla lärde oss att hälften var getter...  

I en lada på gården (som Ernst renoverade för några somrar sedan) säljer Karin garn. Det finns massor att välja på, lite egenproducerat, mycket melerat och exklusiva blandningar med silke, lin och alpacka. Efter mycket velande fastnade jag för vitt och turkost tvåtrådigt mohairgarn som Wåhlsteds spinner av ull från gårdens angoragetter.

Stickning är nöje och avkoppling för mej och jag börjar tycka att det är värt att lägga lite mer pengar på garn. Jag försöker numera köpa garn som känns lite mer ekorätt. Jag var nära att köpa karisma på dops rea till något som likar någopn av de här fina norskinspirerade tröjorna, men jag tror jag satsar på visjögarn istället.

2011-05-16

Rea på drops garner


Under maj månad sänker drops priset på sina vintergarner. Jag har laddat upp med karisma i många färger till fler barntröjor liknande ekorrtröjan. Jag tänker utveckla modellen och testa med flera olika mönster på oket, kanske kan det bli ett eget mönster så småningom.

På förra årets rea köpte jag lila nepal till en kofta, jag har stickat en och en halv ärm. Det kommer så mycket annat roligt emellan, men till hösten ska jag ha den klar. Då handlade jag också alpaca i turkos nyans, så småningom blir det kanske en coraline, stickad i dubbelt garn. Kan det vara nått?

Byggnadsvårdsnörd

I helgen har jag lärt mig lerklina väggar. Lerklining är en gammal metod som används invändigt på en timmervägg främst för att den effektivt tätar mot drag och man får en slätare yta. Det kanske låter mossigt, men lerklining är smart även idag med sina fuktbuffrande och värmelagrande egenskaper.

På timmerväggarna sätter man putsnät och sedan smetade vi på första lagret. Den första grovputsen slätas till och dagen efter lade vi på ännu ett lager av blandningen. Lerkliningen är en blandning av bl.a. sand, lera och grovt sågspån eller halm som armering. Vi blötte också upp gammal lerklining som rivits ner, perfekt återvinning!

När väggarna torkat kan man måla eller tapetsera dem. Äggoljetempera ger fin, matt färg och lyfter fram kliningens härliga ytstruktur.

2011-05-13

Darcy

Jag kärade ner mej i Darcy för länge sen och skickade efter mönsterboken som present efter en tenta. Något år senare köpte jag garnet. Som nybörjare vågade jag inte byta ut dyra fingarnet till något annat, men man måste få lyxsticka ibland också. Svart skulle det bli, snyggt till det mesta, men svårfotat precis som i boken.
Jag stickar löst, och ännu värre blir det i stumt bomullsgarn, efter diverse påbörjade ärmar la jag ner det hela något år till.
Men så sent i höstas satte jag igång på riktigt, och i januari-februari blev det terapi-stickning i racerfart.
Med en hel storlek mindre stickor stämde masktätheten på pricken, och mönstret gick ju at förstå, om man bara tar en bit i taget.
Modellen är fin fast kragen blev sådär, varken eller liksom. Kanske ska sticka på några varv, har sett på ravelry att någon gjort det. Annars är ju mosstickning fint, fast jag känner mej lite tantig, men det blir nog bättre till hösten. Jag stickade en M, den är lite stor, framförallt framstyckena. Men tvätt och ev. torktumling ska nog råda bot på det.
I vilket fall var det en rolig stickning, en rejäl utmaning och jag har lärt mig mycket nytt. Synd att jag skrev sista (?) tentan för ett år sen, mönsterböcker och garn är ju perfekta tenta-morötter...

2011-05-09

Fönsterrenovering


Jag har tagit hem ett fönster från ett litet hus på landet. Kittet var upptorkat, glasen spruckna och färgen flagade så det blev grundlig renovering. All färg är äntligen bortskrapad och jag har stiftat fast nyköpta gamla glas från teijlers och kittat med egenblandat kitt av rå linolja och krita.

ovolin köpte jag vit linoljefärg och grön umbra-pigment. Idag har nästan alla röda hus helt vita knutar, fönster och foder, men förr drog de ofta åt grått. Jag tycker det är vackrare så, kontrasten blir inte så hård. Jag blandade pigmentet med kokt linolja och blandade sedan i 8% pigmentolja i färgen. Tanken är att den ska vara väldigt ljust varmgrå, nästan vit, vi får se hur det blir, två strykningar är kvar.

Härligt att jobba med gamla beprövade material som funkar och går att underhålla på ett vettigt sätt!

2011-05-08

Färdig body och nya trikåtyger


Symaskinen står orörd, min målarverkstad (fönster, miniväxthus och balkongmöbler) blockerar hela golvet. Men min första body har fått knappar, riktigt fint för att vara premiärsytt tycker jag. Till nästa gång ska jag vika kantbanden bredare och försöka sy bägge tvillingsömmarna på, även om det är snyggt såhär också. Jag lyckades riktigt bra med mönsterpassningen, även om jag klippt ut med tyget olika sträckt så det var en rand mer fram än bak... Som vanligt gillar jag att lära mig krångligheter på en gång, att sy i enfärgat är fusk ;-).

Calletex fick premiärbesök av mig i helgen, den mest välsorterade tygbutik jag hittills sett. Det säger definitivt mest om mej, och hur få tygaffärer jag besökt. Med mej hem fick jag i alla fall några meter randig och ljusgrå trikå, muddväv i randigt och grått, jeansliknande trikå och blåa dragkedjor. Kanske blir det något som liknar en onepiece till en liten...

2011-05-01

Björkar uppåt väggarna

Collage av pressebilder från Mr Perswall och Arvidssons textil

Snart är det flyttdags, och i sovrummet vill jag absolut ha björkar på något sätt. Jag, som nog kvalar in som grafiknörd, har svårt för tyger och tapeter där mönsterrepetionerna framträder för mycket. Jag har dock hittat favoriterna ovan att välja mellan.

Tapet från Mr Perswall och tyg från Arvidssons textiler. På tapeten blir mönstret utan repetitioner om väggen inte är för bred.

Jag har också hittat (men är inte lika förtjust i) tygvepor från ikea, den välkända tapeten woods från cole&son, och Anna tipsade om tapeten karelia från durotapeter.

Annars kan man ju ta in riktiga björkstammar, det och andra fina fiffiga lösningar, såsom vattenfall under trappor och stenar på stång från golv till tak finns på Färnebofjärdens naturum i Gysinge.