2011-06-27

Midsommarklänning

I början på veckan berättade Anna pedagogiskt hur man syr fast en dragkedja genom att först tråckelsy sömmen och sen lägga dragkedjan bakom och sy på bägge sidor. Till sist sprättar man upp tråckelsömmen och fram kommer en nästan helt dold dragkedja. Hon la snabbt til att det är ganska krångligt och bra att ha lite hjälp första gången. Precis så säger man om man vill att envisa Emelie ska testa någonting själv ;-).

Planer på och tyg till en egen midsommarklänning har jag haft ett tag, men först i torsdags kväll började jag. Jag är riktigt nöjd över hur bra dragkedjan blev, trots att jag varken nålade eller kastade fast den innan jag sydde runt... På fredagsförmiddagen fixade jag kragen och snabbfållade innan det var dags att åka. En kofta över fick dölja de ofärdiga ärmarna sålänge... Först i söndags blev den helt färdig med lite kortare längd och holkärmar.

Klännigen är av modell 125 från Allt om handarbete nr 4 2011, efter tips från Jonna. Tänkte först göra den utan kragen, men nu blev det med. Den är både häftig och knäpp! Ärmarna har jag lagt till själv med lite hjälp av mamma. Det gröna tyget med små vita prickar tipsade Anna om, det är från Åhlens och färgen är mest rätt på bilden till vänster.

2011-06-20

Gör en trekantssjal avlång del 2

Här förklarar jag hur jag modifierade mönstret när jag stickade min vårgröna sjal. Hoppas det kan inspirera andra till mer modifierande! Här har jag skrivit mer om hur jag gör trekantiga sjalar avlånga.

Den här beskrivningen fungerar för alla sjalar startar i nacken med få maskor och sedan ökar man i mitten och på sidorna (som nr2 här). Precis som i mönstret ökar jag på var sida om mittmaskan vartannat varv, men i kanterna ökar jag varje varv istället för varannat. Den här sjalen har först ett rätstickat parti (gulrandigt), där är det bara att sticka på som vanligt.

Sjal och mönsterdiagram enligt beskrivningen till vänster,
min sjal och modifierat diagram till höger.
Klicka för större bild!
I sjalbeskrivningen finns ofta ett diagram för mönstret. Jag har ritat en princip ovan och färglagt motsvarande del av sjalen och diagrammet lika. Jämför man sjalarna och mönsterdiagrammen ser man att det är bara det röda/lila partiet som skiljer sig åt. Det är alltså bara där man måste hitta på lite själv, inte så mycket och inte så krångligt alltså! Om man har en sjal utan slätstickningsparti och med flera olika mönsterdiagram får man rita om varje diagram för sig.

Jag ritade av diagrammet och lade till mina extraökningar på kanterna.Efter halva diagramhöjden får man plats med en extra upprepning av den blå delen (blårutig del). Restan av det lila partiet kan man antingen bara slätsticka eller fylla i med liknande mönster.

Någon kanske reagerar på att den gröna kvadraten i mitten inte är riktigt likadan, på en avlång sjal blir det snarare en romb om man ska vara petig. Jag tycker det funkar bra att sticka enligt orginalmönstret ändå, men kanske borde man kompensera med färre ökningar i mitten?
Någon därute som vet?

Gröna vårsjalen



Jag ville sticka en vårsjal att ha som halsduk till mina röda jackor. En avlång, trekantlig, liten sjal med lövmönster ville jag ha, och efter lite sökande i ravelrys fantastiska mönsterbibliotek valde jag Ginkgo. Men, den skulle ju vara avlång, så jag fick snällt räkna lite... Läs mer om det här.

Garnet hittades efter mycket letande i olika garnaffärer efter rätt vårgröna nyans hos yll och tyll i uppsala. Dyrt, men oj så fint och mjukt. Malabrigo sock i färgen abril är det, en het kandidat till nytt favoritgarn. Fast lite besviken är jag på att det läckte färg när jag tvättade det inför blockningen. Jag tycker mönstret gör sig bra i lite tjockare garn, och så går det ju fort att sticka. Lövmönstret är fint, men nog måste man kunna gör ännu finare löv!? Jakten på den perfekta lövmönstrade sjalen lär fortsätta...


2011-06-19

Gör en trekantssjal avlång del 1

Sjalar är riktigt roliga att sticka, det går åt lagom mycket garn, och det blir fint både med och utan spetsmönster. De allra flesta sjalarna är trekantiga, och man börjar sticka med få maskor och ökar, och ibland minskar man sen igen. Vad jag vet finns det fyra varianter av detta, och jag tänkte visa hur jag gör om dem till avlånga sjalar. Jag gillar nämligen avlånga sjalar bättre, det blir finare som halsduk och känns mindre som något man sveper om axlarna i gungstolen...

I alla varianter startar man vid den gröna pilen med tex 5 maskor där 1-2 maskor närmast varje kant är kantmaskor. Innanför dessa gör man ökningarna/minskningarna. Ökningar görs oftast med ett omslag. Varven är markerade i grått och avmaskningen i rött. Klicka för större bilder!

 1.
Börja längst ner och sticka uppåt

Kanske enklaste sättet att sticka en trekantig sjal. Börja nerifrån och fortsätt tills garnet tar slut. Lägg in lite mönster när du känner för det, tex aviga varv eller hålvarv (*1 omslag, 2m tillsammans*). En variant på mönster är birds eye.

2.
Börja i nacken och öka i mitten och sidorna
I de flesta spetsmönster man hittar stickas sjalen såhär. Det blir snyggt med varven som går diagonalt mot mitten och man kan enkelt variera storleken genom att minska eller öka antalet mönsterrapporter. Sjalen får en "ryggrad" med hål av ökningarna i mitten. Det kan vara svårt att beräkna garnåtgången, varven blir ju bara längre och längre, särskilt om man stickar den avlång. Exempel på mönster ingrid, swallowtail, avigsmaskans sjal, laminaria.

3.
Från sidan med ökningar och minskningar
Om man har en begränasad mängd garn kan det här sättet fungera bra, väg garnet och börja minska när du använt nästan hälften. Man får också en annorlunda struktur eftersom den stickas på längden. Fint om du vill sticka slätstickat med någon bård längs med kanten, tex Saroyan.

4.
Från övre spetsen diagonalt mot kanten
Ett väldigt enkelt sätt att sticka en sjal på, även om kanterna kommer att se lite olika ut. Rekomenderas att slät- eller rätstickad i ett fint melerat garn som ofta blir vackrast utan krångliga mönster. Varven hamnar diagonalt och ger vacker effekt. Det blir dock tok-krångligt om man försöker göra den avlång...

I några av mönstren måste man öka på varje varv för att få sjalarna avlånga. Det kan se lite tokigt ut med alla omslag direkt på varandra med funkar oftast bra. Annars kan man göra någon variant med bredare kant där man varannat varv ökar innanför 2:a maskan och varannat innanför 3:e eller 4:e maskan.

Det finns såklart många fler sätt att göra en sjal på. Man kan börja med många maskor och sen minska, man kan sticka helt raka rektangulära sjalar, halvcirkelformade (Citron) eller så formar man med hjälp av korta varv (Annis).

2011-06-14

Godaste brödet


På begäran av några som fick smaka kommer här receptet på mitt favoritbröd. Själv är jag uppvuxen med grovt bröd och tycker vitt bröd är mest otäckt fluff. Men det här är inget fanatiskt bröd, det är lite lagom sött och mycket smakrikt. Dessutom behöver det inte knådas. Man blir helt enkelt mätt, nöjd och mår bra!

3½ dl vetemjöl
3½ dl grovt rågmjöl
1½ tsk bakpulver
1½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl linfrö
1 dl solrosfrö
1 dl russin
2 dl rågflingor
---
1 dl lingonsylt
2 ägg
3½ dl filmjölk eller youghurt
1½ dl sirap

Blanda ihop alla torra ingredienser i en stor bunke.
Vispa ihop allt vått i en annan skål.
Rör ihop allt till en kladdig smet.
Häll i en stor brödform. Grädda i en timma i 175 grader långt ner i ugnen.
Låt kallna insvept i bakduk.

När du testat receptet en gång vet du hur lös smeten ska vara och kan lätt byta ut mjöl och gryn. Jag brukar ofta ha i rågkross och kruskakli tex. Vetemjölsmängden är bra att behålla, annars kan det bli väl stabbigt. Det går såklart bra att ta mindre sirap, jag nöjer mej ofta med 1 dl. Många som inte gillar lingonsylt eller russin i bröd brukar gilla det här ändå, för det smakar varken som lingon och russin brukar. 

Vanliga avlånga brödformar rymmer 1½ l, det kan funka, men risken är stor att det rinner över lite. Jag brukar ta ena halvan av en lergryta och lägga bakplåtspapper i. Ibland är jag seriös och lägger grytan i blöt också men jag vet inte om det gör skillnad... Brödet håller ungefär en vecka och är godast om det får vila någon dag. Solrosfröna kan ibland färgas gröna under gräddningen, det är inget farligt.

2011-06-11

Snyggrön, toktung och går som på räls!



Låt mig presentera fyndet: en egen symaskin av modell Husqvarna Automatic 21E. Välvårdad, nyservad och ungefär dubbelt så gammal som mej själv. Enligt uppgift klarar den allt från läder till trikå, och lär man sig bara mekaniken har man ett 15-tal sömmar som dessutom kan ställas fritt i längd och bredd.

Dags att provsy, och jag blev inte besviken. Den går finfint och snart har jag sytt klart en klänning. Ett gammalt påslakan och en enkel modell ur Allt om handarbetes sömnadsmagasin. Den har ingen dragkedja så det är krångelfritt, men å andra sidan blir det kanske lite väl mycket tältmodell istället... Jag ska bestämma längd och improvisera holkärmar så får vi se sen.


2011-06-09

Fynd och fantasier


Min andra body är färdigsydd, i fantastiskt fin turkos trikå från e-slöjd. Jag fick till kantbanden lite bredare, som det tydligen ska vara. Tillsammans med en dregglis i jeansliknande trikå har det just åkt iväg till en liten nying i Linköping. Jag ritade om dregglismönstret till en mindre storlek med lite mindre puff. Det är ju lite varmt med fleece på sommaren, så jag testade med baddräktsnylon som baksida. Lite meckigt att sy i, det är ju inte så stadigt precis. Förhoppningsvis är det både svalt och blir inte blött, men hur tål det tvätt egentligen?

Jag tror jag gjorde ett riktigt fynd på maknadsafton idag... Mer om det när jag öppnat lådan och provat ordentligt. Till dess fantiserar jag om färdigsydda klänningar men kryper mest runt på golvet och ritar av mönster eller justerar testklänningen i lakansväv som inte alls passar fast det visst skulle vara rätt storlek.

2011-06-08

Vackert hantverk från kraka


Delar av helgen spenderades i Uppsala, och där blev det ett besök på Kaleido konsthantverk där Kraka /Lotta Persson ställde ut dophättor och dopklänningar. Här kan man läsa mer om utställningen och den intressanta historien bakom dophättorna. Dopkläder har inte alltid varit vita, och visst är det kul när en mer färgglad tradition får renässans. Speciellt när materialen är fina och hantverket av hög kvalité.

Visst blir man sugen på att brodera... Franska knutar kan väl inte vara så svårt, är det dyrt med silvertråd? Jag fick just hem meedom-boken med grundmönster till småbarn så nu kan jag nog både sy hättor och få rätt storlek på mina stickade tröjor.

2011-06-02

Rita flera, rebbla mera


Har ritat lite till, några fler färgkombinationer. Några blir nog stickade. Inspiration från många håll, årstider, landsändar och bokomslag (två med samma tröja). Tittar och lyssnar på Sofia Jannok och Familjen i sapmi sessions. Inspelat i lilla fjällbyn Vassijaure där jag faktiskt tillbringat några nätter på LTUs vandrarhem. Storslagen natur, övergivna hus och malmtågen som ständigt rullar.

Tyvärr la jag upp på tok för många maskor för kroppen på den mörkgrå tröjan, har ingen vidare lust att sticka till en 10-åring. Känns hårt men jag måste nog rebbla upp allt... Fast kanten var riktigt rolig att göra och nu får jag ju göra den en gång till :-).

Det är mycket pyssel på gång här nu. Har just inhandlat en badboll så nu ska jag se om jag kan göra som Anna. Papperssnöre och cellulosalim fanns redan hemma. Sen ska jag färga en del av det vita garnet som jag köpte i granhammar. Äggfärger passade jag på att handla till halva priset efter påsken. Den 11:e juni blir det pysseldag här, någon som vill vara med?