2011-12-28

I år är det vävning som gäller!

Jag har fått dille på vävning.  Allt började nog med att jag såg finaste trasmattan med gåsögon hos Loppberga, och sedan har det bara avancerat! Varenda duk jag ser blir analyserad, är det tuskaft, kypert eller dräll? Hur många skaft behövs, och hur många trampor? Eller kräver den här linneservetten rentav kontramarsch? Ivrigt har jag bläddrat i mammas vävböcker och läst på nätet. Mamma har fått svara på de mest konstiga och avancerade frågor och i julklapp fick jag tillslut den fina och pedagogiska boken Nya vävar som kan rekomenderas.

Nu inskränsker sig min praktiska väverfarenhet till några minimattor vävda i tuskaft på en liten liten vävstol när jag var sisådär 7-8år. Fast det här med vävning borde passa mej perfekt. Först en massa roliga uträkningar och krångligt tekniskt pyssel, och sen när man väl väver går det ganska fort framåt. I sommar, då ska jag allt väva på riktigt. Inget tuskaft här inte, minst 4 skaft och helst 8 trampor med en gång ska det bli. Jag vet ju redan hur man gör!

2011-12-19

Två ingenjörer bakar...



Jag bakade pepparkakor och ville involvera E. Okej, om vi tävlar tyckte han. Jag fick kavla två lika stora bitar, E valde den till vänster och så satte vi igång. Flest djur vinner, men alla former ska användas lika mycket. Det har nog aldrig blivit så lite spill... pilligt att få bort var det i alla fall. Ser ni vem som vann?

Självklart gjorde jag ett hus också. I år blev det inget avancerat dock, en liten enkelstuga utskuren på fri hand utan ritningar bara. Formarna med elefant, krokodil, giraff och apa (kängru?) är förresten från indiska. Och burken med lilla my är en favorit. Jag vet nån som är lika envis som hon...



2011-12-04

Vantar till K


Stickade vantar i drops karisma, storlek 1 år. Jag hittade på mönstret efter vägen. Muddarna är stickade *1 rät vriden, 1 avig* och hela vantarna är faktiskt stickade med magic loop. Ja, inte tummarna förståss. De hamnade förresten lite annorlunda, mer brevid vanten liksom. Men väl på så sitter vantarna riktigt bra, mycket tack vare den isydda mudden av dubbel stretchnylon. Som avslutning broderade jag tusenskönor. Om K får välja vantar själv, så väljer hon faktiskt de här, så godkänt fick dom allt!

2011-12-03

tyllkjol



Kusin M ville ha mera puff på sina korta kjolar, så vi fixade ihop en tyllunderkjol. En veckad och två vikta och veckade tyllvåder syddes fast i en tunn syntetmuddväv. Perfekt mycket puff och lätt att vika mudden så puffen hamnar högre om kjolen inte har nersydda veck runt höften. Roligt med lite galen sömnad där puffet är viktigare än snyggga sömmar!