2012-03-29

Byteshandel med hantverk

 Bara massor av montering kvar... DET kan tydligen ingen maskin fixa!

Jag och Malin bytte flytthjälp mot prova på stickmaskin, så i tisdags blev det en helkväll med många små snabba maskor. Jag fick göra delar till min pall som ska stickas in, och så testade vi lite dubbelstickade disktrasor. En halv disktrasa blev lagom som mobilfodral. Roligt, faschinerande och snabbt! Bara lite enformigt att sticka fyra rör till benen med 250 varv vardera, men det hade varit mycket värre utan maskinen...

Pallar i plåt från Åhlens (69kr)
"Pallklädseln" tänkte jag färga i skogsgrönt. Inte för att jag har färgat garn förut, men hur svårt kan det va? Jag köpte äggfärger efter påsk förra året, och här finns en bra instruktion. Någon som vill vara med och testa? Ättika och vinäger är redan inhandlat. Jag byter röda och lila färgtabletter mot tillgång till mikro!

2012-03-23

Frasigaste våfflorna



På söndag den 25:e mars är det Jungfru Marie bebådelsedag, eller vårfrudagen som den kallades förr. Den firas sådär alldeles lagom nio månader före jul.
Men, varför äter vi våfflor då?
Jo det är faktiskt så enkelt som att ordet vårfrudagen genom generationer och dialekter förvanskats till våffeldagen. Mer om traditioner kring vårfrudagen vet Nordiska museet.

Mitt favoritrecept kallas Luleåvåfflor, men jag har faktiskt lärt mig det i Östergötland. Hur recepet kom hit och varför det måste vara kokmarsan kan man läsa i Corren. Receptet ger omkring tolv våfflor. Jag serverar med grädde och frukt, tex kiwi, eller egengjord sylt av tinade hallon och blåbär med lite socker. Ett finhackat äpple är också gott att blanda i. För extra sting och fräschör river man i lite ingefära i sylten.

150 gram smält smör
6 dl mjölk
5 dl mjöl
2 msk kokmarsanpulver
1 tsk bakpulver
1 tsk salt

Blanda mjöl, bakpulver och marsanpulver. Vispa ihop med mjölken tills alla klumpar är borta. Rör i smöret. Låt gärna svälla en stund innan gräddning. Sätt ugnen på 50 grader och lägg in de färdiga våfflorna på ett galler allt eftersom så håller de sig varma och frasiga.

2012-03-21

Prova något gammalt!

Min luleåkompis Anna, som numera driver gästhus på gotland, har utmanat bloggvärlden på pysseltips. Mitt bidrag blir lite byggnadsvårdsinspirerat, fast på slöjdvis. Att erövra nya kunskaper ger både glädje och stolthet. Jag utmanar er att prova på ett gammalt hantverk!


Det här är nålbindning, en vikingatida teknik där man gör öglor och "syr" ett nät utan knutar. I Sverige har man hittat bevarade nålbundna vantar från 1400-talet.

Garnet ska vara rent ullgarn som inte är superwashbehandlat. Mönstret framträder tydligast om man använder ett ganska tjockt, entrådigt, löst spunnet garn. Restgarnet fungerar utmärkt eftersom man bara använder några meter åt gången.

Nålen ska vara platt, ca 10cm lång med ganska stort öga. Den  brukar vara av trä eller ben. Här finns en beskrivning på hur man täljer till en egen av fint trä eller en glasspinne!

Det finns flera sätt att börja på, och man får olika tjocklek beroende på teknik. Youtube är en guldgruva med instruktioner, jag använde dessa filmer. När man sytt färdigt valkar man i varmt vatten, då krymper det lite och blir slitstarkt, elastiskt och tätt. 


Ett stygn där man tar två öglor bakom tummen


Vill du inte testa just nålbindning finns det mycket annat att prova. Slå frivoliteter (tatting), gör trådknappar, knyppla eller väv med brickor. Kanske blir det fler inlägg här när jag utforskat vidare... Det finns många snart bortglömda hantverk att lära sig. Kom ihåg, kunskap är lätt och roligt att bära!
Snart färdig vante i slutsålda garnet Lappland från Marks & kattens.

2012-03-19

Klocka med tryckknapp



Systers klockarmband var utslitet, så jag fixade ett nytt. När man vet hur långt det ska vara kan man ju lika gärna ha tryckknapp! Getskinn från slöjddetaljer, tryckknapp via etsy, sytt på bästa symaskinen med lädernål.