2012-06-28

Jallabrallor


Emma hade med sig ett par indiska byxor köpta i Egypten till stickcaféet. Dom var riktigt smart konstruerade så jag kunde inte motstå att klura ut hur mönstret funkade.


Första försöket blev, enligt önskemål, en mindre storlek i trikå med muddar. Funkar helt okej, men det blev väldigt mycket rynkning mot midjemudden.



Andra försöket gick bättre, snart kommer det ett mönster och beskrivning här på bloggen!

2012-06-26

En ny tröja till K

Fram, och bak. Bakstycket är förhöjt.
Jag hittade en så fin tröja hos Pickels, och K behövde en ny, större tröja så jag satte igång. Men pickelsmönstret hade bara ökningar på två ställen på oket, och det tror jag inte blir bra, så jag hittade på själv. Jag valde fler färger och gjorde fler olika storlekar på rutorna. Mått och maskantal tog jag från ett dropsmönster, storlek 3 år.

Som vanligt stickar jag barntröjor i drops karisma på stickor 3 (ja, jag stickar löst). Tröjan stickas uppifrån och ner, första gången för mej men definitivt inte sista! Jag provade att sticka förhöjt bakstycke med några korta varv enligt dropsmönstret, det blev riktigt bra. Alla resårkanter har vridna räta maskor. Under ärmarna ska man lägga upp 6 nya maskor. jag provade att lägga upp dom på en bit skräpgarn och sticka klart kroppen. Sedan tog jag bort skräpgarnet och plockade upp maskorna till ärmen. Funkade perfekt och jag slapp en hård uppläggningskant.

Här är min variant på okmönstret, jag tycker jag fick till en jättebra form!
Man stickar uppifrån, börja med resårkanten i halsrigningen, sticka sedan enligt diagrammet.
Dom svarta rutorna hoppar man över, i början är alltså rapporten 8 maskor, i slutet har man ökat till 18 maskor.

2012-06-09

Grattis på ettårsdagen!


En lite norskinspirerad tröja till N som hunnit fylla ett år redan! Även tröjan har fyllt ett år, det är länge sedan jag började på den. Då hade jag en massa funderingarfina mönster och bra passform, men det blev inte riktigt så. Mycket har jag lärt mej i alla fall, och nästa (den ljusgrå) tröja blir bättre!

Okmönstret är förresten valda delar från ett familjemönster i en gammal folder från svarta fåret jag fick av mamma. Ni vet sådär 70-talskäckt med mamma pappa barn i likadan tjocka tröjor i tjockt beige-brun-grått garn. Spännet är från Bibbi.

+ Snygga I-coord-uppläggningar vid ärmsluten, mycket trådfästande och grafting dock.
+ Dubbelvikt kant i nederkanten med avigt vikvarv fungerar bra. Ännu bättre blir det nog med tunnare stickor.
+ Vriden resår i halskanten är snyggt, men måste det vara så meckigt att sticka de aviga varven?
+ Jag fixade att sticka med upp till 4 färger i samma varv, och det var kul! 
+ Det var varken läskigt eller svårt att klippa upp och sen sy bak kanterna.

- Att sticka kropp och ärmar utan vägledning från något mönster, ärmarna är lite för smala.
- Intagningarna på oket blev inte alls bra. På bilden där tröjan är ut och in har jag ritat en röd linje som jag skulle vilja haft formen på oket. Stor skillnad, men det märks inte lika mycken när tröjan sitter på.
- Jag är inte riktigt sams med färgerna och mönstret, men till hösten kanske det känns bättre.


2012-06-07

Mera keramik

Te och chokladägg, mmm!
Jag hann (lite) mera under vårens keramikkurs. Det bästa är dom här två, en tekopp och en svajjig skål. Brunbrännande lera och två glasyrer skapar spännande effekter. Synd bara att allt krymper så mycket i bränningen. Kul är det i alla fall, men just nu blir det ingen mer keramik för mej. Annat pyssel lockar mera!

2012-06-05

Smygtitt



Många saker på gång, men inget blir klart. Svårt att blogga såklart. Men, det tar sej, snart så!

2012-06-04

Nu är det klippt!


Tidigt i våras hade vårt stickcafé "sticka runt och klippa upp-tema". Min lilla tröja har tagit tid på sig, välja mönster på oket var inte så enkelt. Nu var det äntligen dags, med dubbla sicksacksömmar vågade jag klippa. Läskigt? Nej inte så farligt, det här kan jag göra om!