2012-03-23

Frasigaste våfflornaPå söndag den 25:e mars är det Jungfru Marie bebådelsedag, eller vårfrudagen som den kallades förr. Den firas sådär alldeles lagom nio månader före jul.
Men, varför äter vi våfflor då?
Jo det är faktiskt så enkelt som att ordet vårfrudagen genom generationer och dialekter förvanskats till våffeldagen. Mer om traditioner kring vårfrudagen vet Nordiska museet.

Mitt favoritrecept kallas Luleåvåfflor, men jag har faktiskt lärt mig det i Östergötland. Hur recepet kom hit och varför det måste vara kokmarsan kan man läsa i Corren. Receptet ger omkring tolv våfflor. Jag serverar med grädde och frukt, tex kiwi, eller egengjord sylt av tinade hallon och blåbär med lite socker. Ett finhackat äpple är också gott att blanda i. För extra sting och fräschör river man i lite ingefära i sylten.

150 gram smält smör
6 dl mjölk
5 dl mjöl
2 msk kokmarsanpulver
1 tsk bakpulver
1 tsk salt

Blanda mjöl, bakpulver och marsanpulver. Vispa ihop med mjölken tills alla klumpar är borta. Rör i smöret. Låt gärna svälla en stund innan gräddning. Sätt ugnen på 50 grader och lägg in de färdiga våfflorna på ett galler allt eftersom så håller de sig varma och frasiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar